Aktuelnosti

Sloboda medija od ključne važnosti u kriznim vremenima

03.05.2021.

 

 Mediji i novinari u Crnoj Gori su pred velikim izazovom da odgovorno, profesionalno i konstruktivno odgovore na kompleksna društvena dešavanja poput krize korona virusa i tranzicije vlasti u Crnoj Gori i to u situaciji kada se većina medija suočava sa problemom finansijske održivosti, padom profesionalnih standarda, erupcijom dezinformacija.

 Kriza je izoštrila slabosti u društvu, poput odsustva dijaloga, manjka tolelarncije i poštovanja različititosti, što se ogleda, između ostalog i kroz rast napada na novinare. Samo u poslednja dva mjeseca napadnuto je četvroro naših kolega. 

Zabrinjava rast uvredjivog i govora mržnje na internetu prema drugačije mislećim ljudima, te pasivni odnos države u odnosu na ove pojave, bez osmišljenog sistemskog rada na prevenciji i suzbijanju društveno neprihvartljivih oblika komunikacije.

Podijeljenost medijske scene šteti profesiji, a gotovo svaki pokušaj samoregulacije i samorefleksije je u takvom ambijentu osuđen na neuspjeh. Novinari rade pod  pritiskom različitih cenatara moći, u ambijentu nekažnjenih napada, u malobrojnim, prenapregnutim redakcijama, nedovoljno plaćeni.

Sloboda medija od ključne je važnosti, posebno u kriznim vremenima i zato je neophodno da sve karike u lancu informisanja imaju svijest o svojoj punoj odgovorsnoti kako bi novinari mogli da rade profesionalno svoj posao i izvještavaju u interesu javnosti.

Od države očekujemo da obezbijedi nesmetanu primjenu zakona, reguliše medijsko tržište i  unaprijedi ambijent za transparentan, slobodan i dostojanstven rad medija i novinara. U tom smislu ohrabruje najava unapređenja medijskih zakona i izrade medijske strategije.

Podijeljenja medijska zajednica trebalo bi više da radi na samoregulaciji kako bi medijski prostor „odbranila“ od erupcije uvredljivog i govora mržnje, dezinformacija, te vratila povjerenje građana u medije.

Samo slobodan ambijent omogućava medijima i novinarima da do kraja ispune društvenu misiiju zaštitnika javnog interesa i kontrolora vlasti.

 

 

 

 

Scroll to Top