Aktuelnosti

MINISTARSTVO: Od sljedeće godine medijska pismenost u osnovnim školama

29.07.2021.

Učenici završnih razreda osnovnih škola u Crnoj Gori će od sljedeće školske godine imati mogućnost da biraju medijsku pismenost kao izborni predmet.

To je saopštilo Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta  odgovarajući na pitanje poslanice koalicije ,,Crno na bijelo’’ Božene Jelušić.

Ministarstvo je, medjutim, saopštilo da nije moguće da se u srednjim stručnim školama uvede medijska pismenost kao izborni predmet, već da se razmišlja o načinima kako bi se učenicima mogao približiti dio sadržaja vezanih za medijsku pismenost.

Jelušić je u poslaničkom pitanju podsjetila da je Institut za medije Crne Gore (IMCG)  u ime Nacionalne koalicije za medijsku pismenost   (neformalnog   tijela   koje   čine   predstavnici   državnih   institucija,   civilnog sektora i eksperti iz ove oblasti) predložio uvođenje medijske pismenosti kao izbornog predmeta u svim  osnovnim  i srednjim školama u  Crnoj Gori. Ona je navela da su mladi sve više vremena provode na Internetu gdje su izloženi raznim štetnim sadržajima, koji loše utiču na njihovo mentalno i emocionalno zdravlje i na odluke koje donose, te da je to posebno došlo do izražaja tokom pandemije koronavirusom.

Ministarstvo je u odgovoru navelo da se procedura za verifikovanje predmeta kao izbornog  ne odnosi striktno na Ministarstvo već se zahtjev podnosi Zavodu za školstvo, i da ukoliko Zavod da pozitivno mišljenje se pristupa izradi predmetnog programa koje odobrava Nacionalni savjet za obrazovanje. 

Zavod za školstvo planira izradu programa za izborni predmet Medijska pismenost za osnovne škole. Rok za završetak tog posla je jun 2022. godine, tako da će za školsku 2022/23. godinu biti spreman za uvođenje u nastavu, navodi se u odgovoru.

Poslanica Božena Jelušić je na sjednici parlamenta kazala da je djelimično zadovoljna odgovorom Ministarstva te da moraju da se pronadju institucionalni načini da  predmet medijske pismenosti bude izučavan u svim srednjim školama.

“Niko ne treba da ima pravo na ekskluzivu, pa ni gimnazijalci, jer su svi učenici jednaki”, kazala je ona.

Poslanica Jelušić je kazala da je uvodjenje medijske pismenosti u školama jako bitno kako bi se znali boriti sa  dezinformacijama i propagandom.

Ona je kazala i da je nedopustiv način na koji je krititikovana od “ glasnogovornika opozcije” koji je pozvao da se “prodrma ili uštine da se dozvala svijesti” jer je postavila pitanje koje se odnosi na medijsku pismenost. 

“Vjerovatno je sljedeće da se kaže da se udari ili napadne. To je nedopustivo. Samo zato što su mediji prenijeli moja pitanja i u prvi plan nijesu stavili početak školske godine već pitanje o uvodjenu medijske pismenost, što je ne manje bitno”, kazala je ona.

Ona je dodala da je uvodjenje medijske pismenosti dio svih stateških dokumenata i da za to u Crnoj Gori postoje institucionalna mogućnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top