Aktuelnosti

Održan trening za trenere o medijskoj pismenosti

05.10.2021.

Četrnaest budućih trenera medijske pismenosti pohađalo je četvorodnevni trening u okviru projekta „Saznaj i razaznaj“ koji doprinosi razvoju medijske pismenosti u Crnoj Gori, a koji organizuje Institut za medije Crne Gore, u partnerstvu sa IREX-om, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Među velikim brojem prijavljenih, izabrano je 14 učesnika sa iskustvom i znanjem o medijskoj pismenosti, o obrazovanju i metodici prenošenja znanja, novinarstvu, faktčekingu i komunikacijama.

Prvog dana treninga, koji je održan onlajn, učesnicima se na samom početku ispred Instituta za Medije Crne Gore obratila koordinatorka projekta, Dina Bajramspahić. Ona je učesnike informisala o programu, ciljevima i mogućnostima koje pruža.

Tokom trajanja projekta nakon obuke za trenere, predviđeno je da učesnici i sami drže treninge grupama od 15-20 učesnika. Njihova ciljna grupa moraju biti odrasli, od 30 i više godina, koji žive širom Crne Gore, a posebno u sjevernom regionu države.

Riječ podrške budućim trenerima medijske pismenosti dala je i službenica za javne poslove Američke ambasade u Podgorici, Nicole Gallagher.

Kako da pristupe samom projektu „Saznaj i razaznaj“, učesnike je uputila generalna menadžerka IREX projekta za Balkan, Tamar Gabisona.

Trenerice iz Instituta za medije Crne Gore, Milica Bogdanović i Olivera Nikolić, napravile su kratak uvod u trening i uputile učenike u kurikulum koji će koristiti tokom svojih treninga.

Sljedeća dva dana obilježio je interaktivni trening koji je održan uživo u Podgorici. Trenerice su kroz praktične vježbe obradile veliki broj tema poput: vrste sadržaja, slobode govora, novinarskih standarda, dezinformacija, govora mržnje, vlasništva nad medijima, fotoforenzike...

Četrtog dana treninga, koje je održan onlajn pristunima se ponovo obratila Tamar Gabisona, koja je govorila o važnosti i ulozi trenera za medijsku pismenost.

IREX trenerica iz Srbije, Maja Vasić Nikolić, podijelila je sa učesnicima iskustvo Srbije sa ovim treningom te dala korisne savjete trenerima početnicima „kako bi znali da su na pravom putu“.

Direktorica Institututa za medije Crne Gore, Olivera Nikolić, na kraju treninga se ponovo obratila učesnicima isitčući još jednom zbog čega je medijska pismenost važna i dajući im savjete kako da  dizajniraju sam trening, procijene publiku i selektuju sadržaj.

 

Scroll to Top