Objave

Uči doma o medijskoj pismenost

11.05.2020.

Danas, 11. Maja 2020. na TV kanalima RTCG na kojima se odvija TV nastava, je počelo emitovanje časova na temu Medijska pismenost, po programima obuke nastavnika i nastavnica, koji je licenciran kod Zavoda za školstvo, a koji provodi Institut za medije Crne Gore. Časovi će se emitovati i u slijedeća dva dana.

 

Časovi su kreirani po programu „Nova medijska pismenost - participativna kultura za participativnu demokratiju”, licenciranom od strane Zavoda za školstvo i provedenom ove godine od strane Instituta za medije u osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore. Gimnazijalci u Crnoj Gori kroz izborni predmet medijska pismenost već deceniju uče o prednostima i manama digitalnog doba. COVID 19 je privremeno zatvorio škole, ali učenici gradivo mogu pratiti preko portala „Uči doma“, Ministartsva prosvjete. 

 

Zahvaljujemo profesorici Svetlani Jovetić-Koprivica iz „Srednje mješovite škole” - Golubovci i profesoru Miroslavu Miniću iz gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada.

 

Institut za medije radi na jačanju medijskog obrazovanja zahvaljujući podršci Evropske komisije i Ambasade SAD-a u Podgorici, kroz projekte Mediji za građane - građani za medije i „Čitaj između redova”.

 

Nadamo se da će predmet '' Medijska pismenost'' postati izborni predmet u svim osnovnim i srednjim školama, što sada nije slučaj, jer je predmet prisutan samo u Gimnazijama. S puno argumenata, nastojaćemo da ovaj proces implementacije predmeta '' Medijska pismenost'' realizujemo do kraja i da uvjerimo donosioce odluka da je za sve učenike važno da budu medijski pismeni, kako za njihov privatni život, tako i za svako profesionalno opredjeljenje. Naročito, predmet ''Medijska pismenost'' doprinosi podizanju kriterijuma u pogledu kvaliteta informacija.

Scroll to Top