Aktivnosti

Kritičkim mišljenjem do boljeg korisnika informacija

25.11.2020.

Promocija predmeta medijsko-informaciona pismenost u srednjim školama u Crnoj Gori

Institut za medije Crne Gore kontinuirano radi na promociji medijske pismenosti, a naši značajni saveznici na tom putu su učenici, nastavnici i uprave srednjih škola s kojima već drugu godinu za redom radimo na razvijanju i unapređenju kritičkog mišljenja.

Nedavno smo u Institutu za medije bili domaćini  učenicima/cama drugog razreda Srednje mješovite škole u Golubovcima i trećeg razreda Srednje mješovite škole "Braća Selić" iz Kolašina.

Novinarka Dušanka Pejović je razgovarala sa njima o tome šta je posao novinara/ke, koje to osobine treba da ima dobar novinara/ka, kako nastaju vijesti, zašto su činjenice važne. 

Kvaliteti koje, po njima treba da imaju novinari/ke  su: obrazovanje, strpljenje, integritet, komunikativnost, otvorenost uma I sposobnos da stvari sagledaju iz različitih uglova, radoznalost, saosjećajnost, pouzdanost, istinoljuboviost I pravdoljubivost.

Saopštili su nam da se dominantno informišu posredstvom društvenih mreža, ali i naučili da prave razliku između slobode govora iograničenja kojima u tom smislu podliježe novinarski posao, te odgovornosti medija za objavljene sadržaje.

Govorili smo o razlici između činjenica i mišljenja, a posebno o tome kako da razviju mehanizme  i postanu otporniji na dezinformacije, manipulaciju, propagandu, prikriveni marketing, lažne informacije. Takvi toksični sadržaji mogu proizvesti veliku štetu po određene osobe ili događaje.

Razgovarali smo o o tome koliko je važno sumnjati u sadržaje, provjeravati izvore, autore, provjeravati informacije o mediju koji ih emituje (impresum, podaci o mediju, naziv, adresa, ime odgovorne osobe i dr).

Kazali su nam da se dominantno informišu posredstvom društvenih mreža, ali da im manje vjeruju od etabliranih medija.

Zahvaljujemo se učenicima srednjih škola iz Golubovaca i Kolašina i njihovim nastavnicima, Svetlani Jovetić-Koprivica i Goranu Živkoviću.

Naredno druženje zakazujemo za 27. novembar sa učenicima prvog i trećeg razreda Gimnazije “Tanasije Pejatović” iz Pljevalja i učenici prvog i trećeg razreda Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice, sa profesoricama Bojanom Grujić I Ankicom Đurišić.

Interesovanje učenika/ca srednjih škola u Crnoj Gori za predmet medjsko-informaciona pismenost je u porastu, čemu svjedoči podatak da je tokom školske 2019/2020. godine taj predmet izabralo 200 srednjoškolaca, što je tri puta više nego prethhodnih godina.

Taj predmet, međutim ne mogu da biraju učenici/ce svih srednjih škola u Crnoj Gori, već je ekskluzivitet  gimnazija, što je svega 30% srednjoškolske populacije. Govoreći jezikom apsolutnih brojeva, 21.000 mladih pohađa srednje stručne škole, a 11.000 gimnazije.

Nacionalna koalicija za medijsku pismenost se zalaže da se učenicima svoh srednjih škola u Croj Gori omogući da biraju I izučavaju predmet medijsko-inforamaciona pismenost. Koalicija je sastavljena od predstavnika instutucija, organizacija civilnog društva I istaknutih pojedinaca.

Promocija i unapređenje medijsko-informacione pismenosti je dio projekata koje Institut za medije provodi kroz projekte “Mediji za građane-građani za medije” i “Čitaj između redova”, pomognute od strane Evropske unije (EU) I Ambasade SAD u Podgorici.

 

 

 

Scroll to Top