Učim, podržavam, poučavam - Resursni centar za podršku nastavi iz medijske pismenosti

Ovaj onlajn prostor kreiramo sa željom da podržimo nastavnike_ce u nastojanju da osmisle zanimljive časove medijske pismenosti i pomognu mladima da postanu informisani, aktivni, saosjećajni i odgovorni građani.

Posebno se obraćamo mladim ljudima koji biraju medijsku psimenost u školama, s ciljem da ih osnažimo da razviju znanja koja će im pomoći ne samo da donose odluke zasnovane na provjerenim i tačnim informacijama, već i da kreiraju sadržaje kako bi se njihov glas redovno čuo u medijima. Ohrabrujemo i pozivamo mlade da postanu dio mreže mladih edukatora_ki iz oblasti medijske pismenosti pri Institutu za medije.

Razvili smo i sadržaje za roditelje, staratelje i hranitelje, bez kojih učenje ne može biti cjelovito, a kojima ih pozivamo da otvoreno razgovaraju sa djecom o tome šta čitaju i dijele preko digitalnih platformi i primijete kako različite medijske poruke utiču na njihove stavove, emocije, fokus, način komunikacije.

Sadržaji koje dijelimo su kreirali naši istaknuti praktičari medijske pismenosti. Svjesni realnosti da je vještačka inteligencija u učionici, pored ostalog, priremili su prve smjernice o dobrim praksama upotrebe tog alata u učenju, ali i rizicima zloupotreba.

Kreirali smo i širimo mrežu stručnjaka_inja, koji savjetima, sugestijama mogu biti podrška nastavnicima_cama u osmišljavanju što kvalitetnijih časova medijske pismenosti i pomoći mladima da mogućnosti i rizike novih tehnologija i sadržaja kojima su izloženi sagledaju iz različitih uglova (etičnost u informisanju, bezbjednost, zaštita privatnosti i ličnih podataka, upotreba vještačke inteligencije, video igre, emocionalna pismenost, finansijska pismenost…).

U razvoju ove ideje otvoreni smo za saradnju, dobronamjerne i konstruktivne sugestije i komentare koji će nam pomoći da kreiramo sadržaje sa praktičnom primjenom i životu i sa finckiom osnaživanju mladih ljudi da postanu dobro informisani, aktivni, saosjećajni i odgovorni građani.

Pišite nam na: imcg@mminstitute.org 

Aktivnosti su dio projekta “Mladi tragaju za boljim medijskim sadržajima/Youth voices for better media choices” koji sprovodi Institut za medije Crne Gore uz podršku Američke ambasade u Podgorici. #USpartnerMNE

 

AKTUELNOSTI

BLOG

Izradu ove stranice finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav Instituta za medije i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.